google-site-verification=r2WOf2yCWiEmv9AcJwoNMlBSVWRM5wLBOSxI04b0JoU Portal Informasi: March 2013

Portal Informasi

Blog Peribadi dan Informasi Rakyat Malaysia

Hosting Percuma

Wajib Baca

Arkib Blog

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Discussion

Pages

Contact Form

Name

Email *

Message *

Pages

Youtube Portal

Loading...
Powered by Blogger.

Jom Follow

About Me

My photo

Blogger yang suka blogging dan blogwalking.Minat menulis dan berkongsikan maklumat demi manfaat manusia sejagat.


Catatan Popular

Segmen : 300 Bloggers

300bloggers

 

Saja nak join contest ini…kepada yang belum masuk ada masa lagi untuk ikut serta.Klik sahaja picture di atas.

 

Saya berharap bro Paly mendapat manfaat yang sewajarnya.Kepada para peserta juga pasti mereka turut mendapat tempiasnya….

Hebatnya Kalau Ada Wang Yang Banyak

l1s15

Semua orang mahu hidup kaya raya.Mewah dengan harta benda.Banyak wang berjuta-juta.

 

Kalau banyak wang boleh melancong.Boleh buat umrah,naik haji atau menaja perbelanjaan haji kedua orang tua.Buat pahala pun mudah dengan memberi makan anak-anak yatim,orang miskin dan sesiapa sahaja yang memerlukan.Paling tidak pun menderma kepada Tabung Wira Lahad Datu kelolaan Media Prima.

 

Orang kaya yang dermawan pasti banyak bersedekah.Mereka rela mengeluarkan wang yang ada tanpa berkira-kira.Wang tidak boleh dibawa mati.Namun wang boleh mendatangkan pahala yang boleh dibuat bekal menghadapi hari kematian.Tolak dulu soal keikhlasan kerana ia sukar dibuktikan melalui pandangan manusia.Biar Allah SWT yang berhak menilainya.

 

Manfaat sumbangan orang kaya sudah pasti kepada golongan sasaran.Kaum kerabat yang miskin dan sesiapa sahaja yang memerlukan.Lagi besar sumbangan lagi banyaklah manfaat kepada mereka yang berkaitan.Wah alangkah beruntungnya kalau ada orang kaya dermawan yang bertebaran di muka bumi ini.Mereka tidak leka dengan kehidupan dunia.Sebaliknya sentiasa berbuat kebaikan tanpa selagi hayat dikandung badan.

 

Sedar atau tidak pokok perbincangan saya kali ini soal wang dan sedekah.Jadi kalau hendak banyak wang mesti menjadi orang yang gemar bersedekah.Orang yang bersedekah akan dimurahkan rezeki.Kalau dah murah rezeki pasti jalan untuk menjadi orang banyak wang semakin dipermudahkan.Betul tak?

 

Kalau masih belum yakin cuba-cubalah amalkan tabiat bersedekah.Sedekah kepada mereka yang memerlukan.Jangan pula bersedekah sembrono kerana menidakkan golongan yang lebih berhak.

 

Ada yang cuba bertanya kalau hidup serba berkurangan bagaimana pula nak bersedekah?

 

Maksud sedekah jangan pula disempitkan.Sedekah tidak hanya melibatkan wang ringgit,makanan atau minuman.Berkata baik sedekah.Senyum sedekah dan waima mengutip sampah di jalanan merupakan satu sedekah.Cuma yang menariknya kalau ada wang sedekah lebih bererti kerana hidup ini memang perlukan wang.Ada wang adalah segala-galanya.Bahkan ketiadaan wang mampu mengugat keimanan seseorang dan sebaliknya.

 

Pendek kata carilah wang yang halal untuk keberkatan hidup.Keberkatan itu menjamin wang kita akan bertambah dan bertambah banyak.

 

p/s: Mau tahu cara  cari wang lihat sahaja link ini ‘9 Formula Pantas Seru Rezeki’

Menyepi Diri Kerana Terpaksa Dan Kesannya

 

l1s21

 

Tindakan terlalu lama tidak update blog bukanlah sesuatu yang bijak.Namun saya tiada pilihan lain.Saya terpaksa dek keadaan yang kurang mengizinkan.Bukan kerana faktor masa.Bukan juga kerana kekeringan idea.Tapi lebih dari itu.Biarlah menjadi rahsia buat seketika.Hanya kemaafan yang saya pinta.

 

Jauh dalam lubuk hati saya begitu rindu kepada blog ini.Rindu kepada blog-blog yang selalu saya terjah.Rindu untuk membaca entri terkini blog tehramuan,blog mamasentimental,blog auc,blog cahayacinta dan banyak lagi blog yang hebat lagi menarik.

 

Saya sudah jauh ketinggalan untuk mengikuti berita semasa mengenai isu pencerobohan di Lahad Datu.Saya percaya ada blog yang menjadi tumpuan kerana menyiarkan informasi terkini dengan sumber alternatif.Ini tidak bermakna berita yang disiarkan melalui media perdana tidak sahih.Kadang-kadang pandangan dua sisi lebih baik dan lebih adil.

 

Kesan tidak update blog juga menyebabkan ranking Aleaxa blog saya akan jatuh.Namun kejatuhannya tidak terasa sangat kerana blog ini bukanlah mempunyai ranking yang tinggi pun.Sekurang-kurangnya pada masa akan datang saya mendapat iktibar dan pengajaran yang berguna.

 

Suka saya maklumkan bahawa pengunjung yang pernah singgah di blog ini akan merasa sedikit kecewa apabila mengetahui tiada entri terkini.Dengan itu saya memohon maaf kerana situasi ini.Saya ada sebab yang sukar untuk dielakkan.Saya sendiri terpaksa dan perlu menahan sabar.Itupun kalau ada( takut  saya perasan pulak)

 

Dalam kesempatan ini saya ingin menghebahkan perkembangan saya kebelakangan ini.Saya telah ditawarkan pekerjaan baru di sebuah syarikat tempatan.Buat masa ini tengah menjalani latihan selama 6 hari seminggu.Tempoh ini masih berlanjutan sehingga tarikh yang belum ditentukan.Saya masih menganggap saya seorang blogger meskipun tidak bergerak seaktif sepenuh masa.Saya sendiri yang menentukan kerjaya blogger.Tiada bos dan tiada kuli.Macam mana tu?

 

Saya akan berusaha untuk kembali dunia blog sedikit masa lagi dengan penuh semangat.Saya sedar semangat adalah tunjang utama kejayaan apa-apa perkara yang kita lakukan.

 

Orang yang lemah semangat sudah gagal sebelum berjuang.Sebaliknya orang yang bersemangat adalah orang yang berjaya meraih kejayaan demi kejayaan.Adalah tidak adil jika kita meletakkan kejayaan pada destinasi.Kejayaan itu satu perjalanan.Bergerak dari satu titik ke satu titik.Alamak saya sudah melalut ke sini lah pulak….